7.8 Johan Westerholm Talar Ut!

Johan Westerholm från ledarsidorna.se diskuterar  ändringar i mediegrundlagarna, och yttrandefriheten, som vår nuvarande regering – i samarbete med oppositionen – vill genomdriva. Det framstår som ett rätt panikartat, eller slarvigt ingrepp i Yttrandefriheten. Det är svårt att avgöra och de är inte ömsesidigt uteslutande.

Propositionen med det sexiga namnet 2017/18:49, och SOU:n 2017:70 som utreds,  bekymrar Johan som riskerar fängelse om förslagen går igenom. Det bekymrar mig. Och det borde bekymra dig också eftersom det här öppnar upp för en begränsning av din frihet. Framför allt friheten att inhämta information.

Regeringsformen Kap 2 paragraf 1 punkt 2 för att vara specifik. Rätten att fritt inhämta information.

2 kap paragraf 1 och 2.png

Själv konstaterar Johan att den också bryter mot Kap 8 16 paragrafen.

En del av de texter som Johan skriver handlar om vad Sverige egentligen sysslar med genom sitt bistånd till andra länder. Bland annat har Johan avslöjat att svenska biståndspengar via ett EU-projekt – på Sveriges initiativ – hade gått till att bygga upp ett palestinskt rättsväsende. Ett projekt som kan tyckas hedervärt tills Johan kunde konstatera att:

  • ”I artikel 27 i PBA stadgar förbjuds medlemmarna explicit att samarbeta med staten Israel samt israeliska medborgare.
  • 2015 erhöll Muhammad Halabi, som knivmördade två israeliska medborgare, en postum examen i palestinsk lag av PBA. Halabi benämndes officiellt av PBA som en ”hjältemodig martyr”.
  • PBA förklarade sig ”stå lojala med Muhammad Halabi”.
  • 2016 års examens- och invalsceremoni i PBA kom att uppkallas efter Muhammad Halabi till hans ära för de mord han utfört.
  • PBA:s ordförande, Hussein Shabaneh, har officiellt vid flera tillfällen låtit förstå att PBA inte kommer att erkänna något Israeliskt territorium mellan Jordanfloden och Medelhavet.
  • PBA har sedan 2013 erhållit mer än 22 miljoner Euros för att dels vidareutveckla sin verksamhet men även för att bygga ett högkvarter samt domstolsbyggnader. Varför ett advokatsamfund skall ansvara för byggnation av domstolar är en annan, rätt udda, lösning men kan ha någon form av logisk förklaring. Som att det inte finns en formell stat.”

Hans granskningar har visat att SSU och Palmecentret har slussat pengar till Polisario som numera står Al Qaida nära och undersökt professor Ulf Bjereld, ordförande för socialdemokraternas egen broderskapsrörelseTro & Solidaritet” som står det muslimska brödraskapet nära.

Om den här lagen går igenom riskerar Johan alltså fängelse för sina texter eftersom risken finns att de skadar Sveriges anseende. Vilket är möjligt. Det ser inte bra ut att sponsra terrororganisationer med folkmord på agendan.

Som om det inte vore illa nog räcker det med misstanken att en journalist tänker granska sånt här för att tvångsmedel, buggning, avlyssning, trojaner ska kunna sättas in. Mot journalister.

Mitt och Johans samtal kommer alltså att handla om saker som borde få varje demokrat att reagera.

Avsnittet finns även som podcast .

DKs Patreon: bit.ly/ARONFLAMDK
SWISHA på 0768943737.
Bitcoin: 3EPQMEMVh6MtG3bTbGc71Yz8NrMAMF4kSH

Edited by Marcus Blomgren - contact at Instagram @marcusbrummgren
Intro by:
Intractable by Kevin MacLeod is licensed under a Creative Commons Attribution license (creativecommons.org/licenses/...)
Source: incompetech.com/music/royalty-...
Artist: incompetech.com